Krankšvester

Krankšvester

Hip hop duo consisting of 3ki Stil & Sett, from Osijek, Croatia.

HRVOJE MARJANOVIĆ pravog imena SETT rođen je revolucionarne 1971. na otoku Pagu, preciznije Zrću i plod je ljubavi Dražena Budiše i Tihane Škrinjarić te od malih nogu razvija simpatije za beskompromisnim buntom i karipskim plesovima koje je svladao sa nepunih 6 godina, a što se i danas može vidjeti u njegovim energičnim i erotikom nabijenim nastupima prepunim zavodljivog plesa i socijalno angažirane glazbe.

1977.seli se u Kikindu gdje u prvom razredu osnovne škole piše svoje prve rapove, a i zarađuje prvi ulični nadimak „Smederevac“.

Nakon što ga mnogi skauti tadašnjeg Jugotona i Suzy-a pokušavaju regrutirati i pretvoriti u prvu dječju rap zvijezdu Jugoslavije, seli se u Budančevicu gdje nastavlja školovanje u najboljim privatnim školama daleko od očiju javnosti.

Završava kao najbolji u klasi i upisuje se na beogradsku vojnu akademiju nakon koje samozatajno izabere službu u zabačenom garnizonu u Crnog Gori, nedaleko Dubrovnika, umjesto da uživa u čarima jugoslavenske prijestolnice. Zbog toga zahladne odnosi s njegovom djevojkom Dinom, no u novoj sredini - uz mnoštvo prijatelja (Davor Miletić - 3ki Stil, Kristijan Boda - Dr. Stranac, Stjepko Galović - Kandžija i Berislav Lesinger - Les) - stječe i trajnu ljubav, lijepu Mejru.

Početkom domovinskog rata sa Martinom Špegeljom razvija plan obrane u čemu biva osujećen i pod krinkom noći bježi u Canberru iz koje se vraća tek krajem 1996. Za svog boravka u australskim bespućima sa Miroslavom Škorom piše pjesmu „Ne dirajte mi ravnicu“ i kostur pjesme „Mi…“ kasnije poznatije pod imenom „Mi smo garda Hrvatska“.

Nakon povratka odlučuje se aktivno posvetiti rap karijeri i tada snima svoje prve hitove objavljene na albumu „Demo za demos“ koji se prodaje u nevjerojatnih 600.000 primjeraka i postaje prvi hrvatski album sa dvostrukom dijamantnom nakladom.

Drugi album „…Izmi“ (2001.) prodaje se nešto slabije, ali i dalje ostaje na samom vrhu scene lagano gradeći ime.

2006. odlučuje pokoriti tržište i sa Mirom Vidovićem potpisuje ugovor iz čega nastaje „Dnevnik Dvorske Lude“ koji ga ustoličuje na tronu, obara sve rekorde zarade i Miru Vidovića uzdiže do statusa „Boga na Zemlji“.

Nakon toga u narodu se ustalila izreka „bogat kao Miro Vidović“.

Nakon pune tri godine od izlaska prvijenca "Dnevnik dvorske lude" (2006, Aquarius Records), Sett je pripremio 15 posve novih pjesama koje će se naći na albumu "Vodič kroz život za bezbrižne". On je autor kompletnog materijala, a između nekolicine gostiju pronaći će se Ivana i Ana iz grupe Pink Studio i svjecki poznati Fu-Šnikensi

DAVOR MILETIĆ, pravim imenom 3KI STIL, rođen je 23. 12. 1980. Prvi demo izbacuje 1986. sa visoko intelektualnim-socijalno kritičkim temama, a nakon toga zamrzava karijeru zbog upisa u 1. razred tada osnovne škole ''Jovan i Milena Radivojević'', danas ''Dobriše Cesarića'', u Osijeku. Četiri godine kasnije izdaje svoj drugi demo album, koji je bio bezveze. Nakon drugog dema opet zamrzava karijeru zbog odlaska u Zbor narodne garde gdje upoznaje mlade beatmakere Balkanskog Špijuna i Hrcu, poslije znanog kao Sett. Nakon zgoda i nezgoda u Hrvatskoj vojsci u jednom jarku upoznaje Brunu ''Svena'' koji je tada bio ranjen. Čim ga je vidio imao je taj feeling da momak radi dobre beatove. Rat završava, a momci postaju nerazdvojni i uskoro 3ki snima svoj treći demo u suradnji sa mladim Osječkim majstorima ceremonije Kandžijom, Lesom i s nikim više. Poslje tog dema karijera mu nezaustavljivo raste da bi 15 godina kasnije potpisao ekskluzivni ugovor sa Morris Studiom. „Fudbalerka“ je naziv 3ki Stilovog singla koji najavljuje 1. album „Cirkus“. Pjesmu je producirao Sven, a riječ je o odličnoj zezalici koja će vam, ako ništa drugo, izmamiti širok osmijeh.Nakon toga sljede singlovi "Boli Me John","Ukroti Zmiju" i "Ja Ja Je Koko Džambo Ja Ja Je". "Cirkus" postiže veliki uspjeh u zemljama bivšeg "SSSR"-a i normalan sljed svega toga je novi album."U Potrazi Za Nekim Čankirom" je naziv novog produkta za kojeg je kompletnu produkciju odradio Sett…………Apsinth Bič!!