Detour

Detour

Detour je danas prepoznatljiv među poklonicima kvalitetnog, suvremenog, elektro - akustičnog pop zvuka, bržeg i plesnijeg ritma, začinjenog povremeno drum'n'bass i ponekom country notom. 

Do početka 2006. godine ova peteročlana glazbena skupina predvođena autorom, aranžerom, producentom i gitaristom Nenadom Borgudanom djelovala je pod imenom Yammat da bi nakon razilaženja s tadašnjim managerom nastavila svoj glazbeni put pod imenom 'Detour'.

Njihova snaga nije samo u najnovijim uradcima nego i u pjesmama starijeg datuma poput "Ljeto počinje", "Mjesec", "Gledano sa strane" i "Prijatelj" koje su se našle na njihova prva dva studijska albuma 'Detour' i 'TV'. Ipak, treći studijski album "A što ak' ja..." pokazao se prijelomnim u njihovom dotadašnjem djelovanju katapultirajući ih u status velike regijske glazbene pop atrakcije prikačivši im titulu 'perjanice novovalskog popa'. Istovremeno im se otvorio i  veliki broj koncertnih nastupa s čime su došle i brojne nagrade. Album, nošen najviše hit singlovima "Srce veliko", "Snijeg", "Daleko" i "Plešem sama", osigurao je Detouru top mjesta u većini godišnjih izbora, te Porina za najbolji pop album u 2014. godini. 

Početkom 2016. godine Nenad potpisuje možda najuspješniji uradak u svom autorskom djelovanju, pjesmu 'Zaljubila sam se'. Pjesma je poharala domaće top liste dobivši od strane Hrvatske diskografske udruge priznanje za najvrćeniju pjesmu te godine u eteru radijskih postaja, a 2017. pjesma im donosi glazbenu nagradu Porin u kategorijama Pjesma godine i Najbolja izvedba grupe s vokalom. Detourovci se mogu pohvaliti i nagradom za grupu godine u 2016. što je uz rasprodani koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture bio najbolji mogući način  obilježavanja slavljeničkih deset godina rada. Pratila ga je i promocija hvaljenog albuma 'DETOUR 10', koji je ponudio novo čitanje poznatih pjesama grupe, snimljenih u osvježenim i promjenjenim aranžmanima. 

Nakon ‘Zaljubila sam se’, novi album ‘Tourdetour’ uspješno se predstavio kroz pjesme ‘Biram’/Porin nominacija za  Pjesmu godine, Najbolju izvedbu grupe s vokalom i Najbolji video, nastavlja se kroz hitoidni singl ‘Bez tebe’, te ‘Vikend’ i ‘Skrivena’ gdje ga je glazbena kritika svrstala među top albume u 2018. godini.

Detourovci će svakako pamtiti kraj 2018. zbog svog najvećeg koncerta u karijeri održanog u Maloj dvorani Doma sportova kojemu su prethodili sjajnih rasprodani koncerati u Tvornici kulture, Vintage Industrial Baru i  K.D. ‘Vatroslav Lisinski’ s grupom Pavel.

Početak 2019. godine donosi im nova priznanja gdje s aktualnim albumom 'Tourdetour' na novinarskoj glazbenoj nagradi 'Rock&Off' odnose nagradu u Pop&off kategoriji, a ni na glazbenoj nagradi Porin nisu ostali praznih ruku, odnijevši pobjedu u kategorijama za 'Pop album godine' i 'Najbolja izvedba grupe s vokalom'. Peti studijski album zatvoren je s također zapaženim singlovima elektro popističkom 'Ima i nema', te vintage akustik baladom 'Slike o našim danima'.

2020. godine sa singlovima 'Šarena' i 'Slavlje' otvara se priča petog studijskog album čiji se izlazak očekuje tijekom 2022.